torek, 9. junij 2009

Evropski finančni ministri ogrožajo napredek mednarodnih podnebnih pogajanj

Bonn, 9. junij 2009 - Evropski finančni ministri se danes v Luksemburgu niso uspeli dogovoriti o finančni podpori za podnebno ukrepanje v državah v razvoju. Nevladne organizacije opozarjamo, da so s tem delegatom, ki se udeležujejo pogajanj v Bonnu, poslali zaskrbljujoč signal.

Finančni ministri so prezrli nasvet svojih finančnih strokovnjakov, da je za zmanjševanje emisij v državah v razvoju potrebnih 100 milijard evrov na leto do leta 2020 in prav tako niso uspeli sprejeti jasne zaveze za financiranje prilagajanja na podnebne spremembe v državah v razvoju.

Ministri so se odločili tudi, da bodo finančne obveznosti in svoje cilje zmanjšanja emisij šteli kar dvojno – s štetjem ogljično izravnalnih projektov k potrebni finančni podpori za države v razvoju.
Podnebna konferenca v Kopenhagnu je tako rekoč za vogalom; in vsi se zavedamo, da brez denarja ne bo dogovora. Za uspešen zaključek pogajanj o globalnem podnebnem sporazumu, mora EU sprejeti jasne finančne zaveze (t.j. EU mora pristati na povračilo svojega ogljičnega dolga državam v razvoju!). Nevladne organizacije pričakujemo, da bodo to storili evropski voditelji na zasedanju naslednji teden.

Ni komentarjev:

Objavite komentar