petek, 5. junij 2009

EU osvojila že dve nagradi 'fosil dneva'

Bonn, 5. junij 2009 – Nevladne organizacije (Climate Action Network International) državam, ki se v okviru pogajanj na določeni dan najslabše odrežejo, redno podeljujejo nagrade 'fosil dneva' (Fossil of the Day Awards). Nagrada 'fosil dneva' je bila prvič podeljena na podnebnih pogajanjih leta 1999 (tudi v Bonnu), od takrat pa so dnevne ceremonije podelitev nagrad nepogrešljive.

V zadnjih letih je EU takšne nagrade prejemala bolj poredko, saj je bushova administracija vestno skrbela, da je pobrala večino medalj. Tokrat vse kaže, da bo drugače. V prvih štirih dneh je EU osvojila že dve.

Prva ji je bila podeljena v sredo, ker je v svoj prispevek sekretariatu UNFCCC vključila možnost uporabe metode za upoštevanje ponorov pri doseganju ciljev zmanjšanja emisij, po kateri državam ne bi bilo potrebno poročati o zmanjšanju teh ponorov.

Na drugo ni dolgo čakala, prejela jo je včeraj in sicer za vprašanje, v katerem je od držav prosila za razlago »resnično težkega« koncepta zgodovinske odgovornosti. Kot kaže EU pogajalci ne razumejo, da povzročanje prekomernih emisij toplogrednih plinov v preteklosti ustanavlja odgovornost držav, ki so emisije povzročale, da jih zmanjšajo. To načelo je zapisano v konvenciji ZN o spremembi podnebja, na njem pa temelji tudi Kjotski protokol.

Če gre za tekmo med EU in ZDA, potem EU vodi. ZDA so zaenkrat prejele le enega fosila dneva in sicer za izjavo, da bi bilo potrebno mednarodne projekte, s katerimi razvite države na cenejši način dosegajo svoje cilje zmanjšanja emisij v državah v razvoju, šteti tako pod finančno podporo državam v razvoju kot tudi k zmanjšanjem emisj razvitih držav.

Ni komentarjev:

Objavite komentar