sobota, 23. junij 2012

Konferenca Rio+20 zaključena

22. junij 2012 – Zadnji dan konference Rio+20 se je generalni sekretar OZN Ban Ki-moon srečal s predstavniki Ljudskega vrha (People's Summit), ki so vsi po vrsti izrazili svoje nezadovoljstvo in frustriranost. Srž negativne ocene, ki so jo predstavniki Ljudskega vrha pripisali konferenci Rio+20, je ravno dokument ''Prihodnost, ki si jo želimo'', saj ne daje tistega, kar se je obljubljalo pred konferenco. Dejstvo, da je to maksimum, kar je bilo zmožno doseči na takšni globalni konferenci, jih globoko žalosti. Predsednik organizacije Friends of the Earth International Nnimmo Bassey je generalnemu sekretarju tudi predal poziv ''Izjava civilne družbe, s katero zahtevajo nazaj OZN iz korporativnega ujetja''. S čimer so odprli prostor širšemu razmisleku o načinu družbenega ustroja ter primernosti metod reševanja nastalih problemov.

Predstavniki japonske civilne družbe so demonstrirali v konferenčnem centru – proti radioaktivnemu onesnaževanju. Pravijo, da se Fukušima ne sme ponoviti nikoli več. Protestirajo, ker v končnem dokumentu nikjer ni izrecno napisano, da če se hočemo v prihodnje izogniti takšnim tragedijam, ne smemo več graditi nukleranih elektrarn in moramo pričeti z zapiranjem obstoječih.

Kar se tiče zaključka konference, se zadnji dan ni zgodilo nič novega. Na plenarnem zasedanju so se zvrstile še nacionalne izjave visokih predstavnikov držav, ki niso prišli na vrsto prva dva dneva. Dokument je bil sprejet, takšen kot so jim ga v sredo dostavili. Dokument ''Prihodnost, ki si jo želimo'' je dostopen tukaj.

Civilna družba ostaja nezadovoljna z izidom, vendar bo svoje napore usmerila v prihodnje delovanje in poskus spremembe dokumenta oz. dodajanja konkretnejših zavez. Svojim zahtevam se ne bodo kar tako odpovedali in sporočajo, da bodo še bolj aktivni.



Nekateri bolj, drugi manj zadovoljni z dokumentom, vsi pa na koncu veseli, da se je konferenca končala, ker nam je že vsem počasi zmanjkovalo energije – na takšen ali drugačen način. Ko napolnimo baterije, pa v nove akcije. Ker prihodnost, kakršno si resnično želimo, si bo treba izbojevati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar