torek, 19. junij 2012

Civilna družba v Riu opozarja in kliče po ukrepanju

18. junij 2012 – Medtem ko se pogajanja nadaljujejo, del brazilske civilne družbe na eni izmed turistično najbolj obremenjenih točk Rio de Janeira (kip Kristusa Odrešenika na hribu Corcovado) na humoren način opozarja na prisotne probleme v tej veliki državi. Jasno izražajo svoje sporočilo, da vlada in voditelji Brazilije pri razvoju (namenoma) pozabljajo na okolje in pravice svojih lastnih državljanov. Ali je sporočilo prispelo do vlade mi še ni uspelo izvedeti, vsekakor pa bo preko množice turistov prispelo v mnoge države sveta.


Nezmožnost dogovora oz. blokada nekaterih držav, predvsem velikih izvoznic fosilnih virov, v konferenčnih dvoranah RioCentra, kjer se dogaja konferenca Rio+20, je včeraj botrovalo akciji, ki se je odvila na plaži Copacabana. Organizaciji Avaaz in 350.org sta se odločili za skupno akcijo, s katero so želeli opozoriti na dejstvo, da so fosilni viri na globalni ravni močno subvencionirani. Od svetovnih voditeljev zahtevajo, naj ta denar raje namenijo za zeleni razvoj. Ob tem velja opozoriti, da je razmerje med subvencijami v fosilne vire in jedrsko energijo na eni strani ter na drugi v obnovljive vire energije 9:1 v korist prvim. Kljub temu se najdejo mnogi, ki nasprotujejo subvencijam v obnovljive vire energije, ker menijo, da jih to postavlja v neupravičeno boljši položaj ter da so zgolj zaradi tega lahko konkurenčni fosilnim virom (so pa subvencije v obnovljive vire veliko bolj vidne in transparentne, za razliko od subvencij v fosilne vire – zaradi česar jih je tudi lažje kritizirati). Slike so dostopne na povezavi tukaj.

Ob bok konferenci Rio+20 se nadaljuje tudi podeljevanje nagrade ''Fosil dneva'' oz. kot so jo tokrat poimenovali ''RioFosil''. Nagrado civilna družba podeljuje večinoma državam za posebne zasluge onemogočanja, zavlačevanja ali blokiranja pogajanj oz. za posebne zasluge netrajnostnega razvoja in politik, ki slednje omogočajo. Nagrado si je danes prislužilo več držav. Brazilija, ker kot organizatorica konference ni izkoristila priložnosti za zvišanje ambicij dokumenta, ki naj bi bil glavni rezultat srečanja v Riu. Svoje kapacitete izkorišča zgolj za iskanje kompromisov, ki bi vodili k končnemu sprejetju tega dokumenta, ne glede na to, da zaenkrat kaže na dokument brez jasnih zavez in dejanj. ZDA, Kanada, UE in ostale razvite države so si nečastno nagrado prislužile zaradi vztrajnega odklanjanja finančnih in tehnoloških zavez, ki bi bile v pomoč državam v razvoju. Savdska Arabija in Venezula pa sta današnji zadnji nagrajenki. Državi konsistentno blokirata napredek pri razpravi o prenehanju subvencij za fosilne vire.

Ni komentarjev:

Objavite komentar