ponedeljek, 14. december 2009

ZDA je v novi in zadnji pogajalski teden zakorakala kot zmagovalka na natečaju za Fosil dneva.

Kopenhagen, 14. december 2009 – Nagrada Fosil dneva, ki jo podeljujejo nevladne organizacije CAN (Climate Action Netwrok International), je tudi danes našla državam, ki najbolj uspešno delujejo proti pravim podnebnim rešitvam.

V NGO delu doma CO15 (Bella center) je velika množica ter mediji nestrpno pričakala razglasitev:

1. mesto: ZDA, je prejela nagrado zaradi absolutno nobenih zavez glede dolgoročnega financiranja držav v razvoju, kar vodi pogajanja v potop. Poleg tega pa si je nagrado zaslužila tudi zaradi najmanj ambicioznih ciljev med vsemi razvitimi državami – posmehljivih 4% znižanja emisij glede na 1990 do leta 2010. Ali predstavljajo ameriški pogajalci v Kopenhagnu morda naftni lobi v Kopenhagnu?! Vsi se zato sprašujemo ali se bo Kopehagen po pogajanjih preimenovalo v Hopenhagen ali Brokehagen?

2. mesto: EU, ker ni resno naslovila zevajoče vrzeli, ki ogroža cilje: vroč zrak in gospodarjenje z gozdovi. Evropska verodostojnost podnebnega vodje bi se lahko popolnoma sesula, če ne bo zaprta vrzel vročega zraka. Za to pa so odgovorne vse države članice EU.

3. mesto: Kanada in Savdska Arabija, ker sta zasedli zadnje in predzadnje mesto v raziskavi Climate Change Performace Index. Raziskava je ocenjevala 57 držav, ki skupaj povzročijo 90% toplogrednih plinov. Preprosto rečeno – obe državi imata probleme pri izvajanju podnebnih politik.

2 komentarja:

  1. Morda bi bilo koristno kako pojasnilo v zvezi z drugo točko: Kaj je vrzel vročega zraka?

    lp,
    Dejan

    OdgovoriIzbriši
  2. Situacija, ko so emisije nižje od zadanega cilja, zaradi zunanjih dogodkov (v Vzhodni Evropi je bil to propad ekonomij in posledično zmanjšanje emisij brez kakršnega koli napora same države v smeri zmanjševanja). Lahko se pojavi tudi zaradi preoptimističnih napovedi rasti.
    Takim zmanjšanjem rečemo hot air, ker ne predstavljajo zmanjšanja v primerjavi s tem, kar bi se v vsakem primeru zgodilo.

    OdgovoriIzbriši