torek, 11. avgust 2009

Nova Zelandija predstavila nezadosten cilj

Bonn, 11. avgust 2009 – Včeraj je Nova Zelandija na pogajanjih javnost seznanila, da je pripravljena svoje emisije zmanjšati za 10 – 20 % do leta 2020 glede na raven iz leta 1990, v primeru, da bo izpolnjenih vrsta pogojev. To je bila še ena oznanitev cilja razvite države, ki je daleč premalo ambiciozen za preprečitev najhujših posledic podnebnih sprememb.

Cilj, ki ga je včeraj predstavila Nova Zelandija je resnično veliko prenizek. Po vseh znanstvenih svarilih je zdaj jasno, da morajo razvite države svoje emisije zmanjšati za 40 % ali več do leta 2020. Poleg tega je Nova Zelandija postavila tudi celo vrsto pogojev, ki morajo biti izpolnjeni, da bodo ta cilj v resnici sprejeli, kar pa seveda pomeni, da si lahko še vedno premislijo in niti 10 % cilja ne sprejmejo.

Namen novo zelandskega ministra za podnebne spremembe je bil tudi izzvati druge tihooceanske otoke, da pokažejo pripravljenost za zmanjšanje njihovih emisij. Povedati je potrebno, da njihove skupne emisije predstavljajo 0,03 % svetovnih emisij, emisije Nove Zelandije pa 0,21 %.

Očitno novo zelandska vlada ni seznanjena z aktivnostmi, s katerimi te države poskušajo narediti vse, da omogočijo svoj nadaljni obstoj. Kot primer navajam nekatere cilje, ki so si jih te države zadale glede obnovljivh virov energije pri proizvodnji električne energije: Fiji do leta 2011 doseči 90 % delež obnovljivih virov energije v proizvodnji električne energije; Tongo v treh letih 50 % delež obnovljivih virov v električni energiji; Vanuatu 33% električne energije iz obnovljivih virov do leta 2013, Tuvalu pa celo 100% do leta 2020.

10 – 16 % zmanjšanje emisij s strani razvitih držav žal ne zadostuje. Za dosego cilja 2 °C potrebujemo bistveno več. Nesprejemljivo je, da si države v tej fazi pogajanj še vedno privoščijo računati na čudeže – pripravljene so doseči kakšno polovico potrebnih zmanjšanj, hkrati pa upajo, da bomo kljub temu preprečili najhujše posledice podnebnih sprememb.

Tako kot s polovico zgrajenega mosta ne prideš čez reko, tako tudi s polovico potrebnih zmanjšanj ne dosežeš cilja 2 °C.

Ni komentarjev:

Objavite komentar