četrtek, 13. avgust 2009

Duše pogajalcev v preiskavi

Bonn, 13. avgust 2009 – V torek in sredo se je v Bonnu veliko časa namenilo ciljem zmanjšanja emisij, ki so jih posamezne razvite države pripravljene sprejeti v prihodnje. Med drugim je svoj cilj bolj podrobno predstavila tudi Rusija in brez sramu priznala, da bodo njihove emisije naraščale še po letu 2020.

Cilj 10 – 15 % zmanjšanja emisij do leta 2020 glede na raven iz leta 1990 je ruski predsednik Medvedev mimogrede javnosti predstavil že 18. junija v nekem intervjuju za kmetijsko oddajo. Kot vemo, so se ruske emisije po letu 1990 drastično zmanjšale zaradi propada stare sovjetske industrije. V letu 2006 so bile njihove emisije 34 % nižje od emisij v letu 1990. 10 – 15 % znižanje glede na leto 1990 tako ne pomeni nizkega zmanjšanja temveč glede na trenutne ravni dejansko 30 % rast emisij.

Upravičeno je Rusija naletela ne veliko nezadovoljstvo v pogajalski dvorani, še posebej s strani držav v razvoju, ki so se spraševale, kaj potem Rusija pričakuje od njih.

Ni pa ruski cilj edini, ki povzroča nezadovoljstvo. Vsi do sedaj predstavljeni cilji razvitih držav bi skupaj pripeljali le do 10 – 16 % zmanjšanja emisij do leta 2020, kar pa je daleč od potrebnih 40 % ali več.

Države v razvoju se z vsemi sredstvi trudijo razvitim dopovedati, da taka raven ambicioznosti preprosto ni sprejemljiva. Ker ugotavljajo, da argument znanosti ne zaleže, so se že začele obračati na moralne in duhovne vrednote pogajalcev razvitih držav. Indija je včeraj kanadskega pogajalca pozvala, naj se zazre v dušo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar