torek, 31. marec 2009

Ludwig* končno prispel na pogajanja

Bonn, 31. marec 2009 – Včeraj se je na pogajanjih končno pojavil tudi Ludwig* in takoj na ušesa navlekel neprijetne govorice – slišal je, da potekajo pogovori o dodatnih pogajalskih sejah v tem letu, s katerih pa so ga nekateri delegati kot opazovalca pripravljeni izključiti.

Nevladne organizacije so porabile veliko energije in časa, da so si izborile status opazovalcev v procesu UNFCCC. Prispotnost opazovalcev in medijev na pogajanjih služi interesu transparentnosti, zato je razmišljanje o tem, da bi opazovalce iz pogajanj izključili v letošnjem letu, ki je za podnebje ključnega pomena, nesprejemljivo. Ludwigovo zaskrbljenost tako povsem razumem in upam, da države ne bodo sprejele predloga, da bi bila dodatna zasedanja (ki so sicer potrebna, če želimo zagotoviti dovolj časa za uspešen zaključek pogajanj v Kopenhagnu) dostopna samo predstavnikom vlad. Pri tem bi morala pozitivno vlogo odigrati EU, ki transparentnost in vključevanje javnosti v postopke odločanja postavlja zelo visoko med svoja načela delovanja.

Po drugi strani pa sva se oba z Ludwigom razveselila dodatnega kavnega aparata v konferenčnih prostorih – v naslednjih dneh se bo prav gotovo izkazal kot pomembna podpora pogajalskemu procesu.

*Ludwig je namišljena oseba, ki s svojimi prigodami in opažanji nastopa v dnevnem časopisu Eco mreže nevladnih organizacij Climate Action Network in predstavlja povprečnega opazovalca pogajanj

Ni komentarjev:

Objavite komentar