nedelja, 29. marec 2009

Delegati pozdravljeni! Prijazno prosimo, rešite podnebje…

Danes popoldne začetek prvega letošnjega zasedanja podnebnih pogajalcev v okviru Združenih narodov

Bonn, 29. marec 2009 - Danes popoldne se v Bonnu pričenja prvo letošnje zasedanje svetovnih podnebnih pogajalcev v okviru Združenih narodov (UNFCCC). Na zasedanju bodo delegati svetovnih vlad nadaljevali z razpravami o globalnem ukrepanju v boju proti podnebnim spremembam, ki morajo prispevati k uspešnemu zaključku pogajanj decembra letos v Kopenhagnu, kjer se bo sprejemal globalni dogovor o boju proti podnebni krizi po letu 2012.

Glavni nalogi pogajalcev v Bonnu sta jasni: zagotoviti, da bo dogovor v Kopenhagnu omejil dvig globalne temperature pod nevarnim pragom 2 °C in naslovil potrebo držav v razvoju po nadaljnem obstoju, po trajnostnem razvoju ter omogočil prilagajanje teh držav na že neizbežne posledice podnebnih sprememb.

Zaradi odgovornosti, ki jo razvite države nosijo za povzročitev problema podnebnih sprememb, morajo te ukrepati prve. To vodilno vlogo morajo tukaj v Bonnu izkazati in sicer z zavezo, da bodo do leta 2020 emisije zmanjšale v razponu med 25 – 40 % glede na leto 1990 ter s podporo finančni pomoči in učinkovitemu prenosu tehnologij, ki sta potrebni za blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe v državah v razvoju.

Zasedanje v Bonnu bo potekalo med 29. marcem in 8. aprilom 2008. Novice s pogajanj bom dnevno objavljala na tem blogu.

Vprašanja in komentarji zaželjeni!

Lep pozdrav iz deževnega Bonna,

Barbara

Ni komentarjev:

Objavite komentar