ponedeljek, 28. september 2009

Začetek pogajanj v Bangkoku

Ljubljana, 28. september 2009 - Danes se je v Bangkoku začela nova etapa podnebnih pogajanj, ki naj bi decembra letos pripeljala do sprejema novega globalnega podnebnega dogovora. Tokratna pogajanja bodo potekala med 28. septembrom in 9. oktobrom 2009. Nevladne organizacije smo pričakovale, da bodo dogodki, ki so se zvrstili prejšnji teden (od Generalne skupščine ZN do zasedanja skupine G20) pogajanjem dali nov zagon, vendar je bilo naše upanje zaman…

Več kot 100 svetovnih voditeljev se je odzvalo na povabilo sekretarja ZN Ban Ki Moona in se prejšnji teden udeležilo posebnega vrha v New Yorku, da bi dosegli bistven napredek, ki je potreben za dosego dogovora v Kopenhagnu decembra letos. Ti voditelji so bili radodarni z lepimi besedami, ki verjetno so prispevale k bolj pozitivnemu vzdušju, niso pa prinesle konkretnih obljub, na katere smo čakali.

V svojem govoru je predsednik ZDA Obama spet napovedal vodstvo ZDA v boju proti podnebnim spremembam, če so jim pripravljene slediti tudi druge države. Malo bolj konstruktiven je bil novi predsednik japonske vlade, ki je napovedal nov, bolj ambiciozen cilj Japonske za zmanjšanje emisij do leta 2020 (25 %) ter za njihov prispevek k finančni podpori za podnebno ukrepanje v državah v razvoju. Nove, bolj ambiciozne cilje za zmanjšanje emisijske intenzivnosti je napovedal tudi kitajski predsednik. Vse prisotne in širšo javnost pa je streznil govor predsednika Maldivov, v katerem je opozoril na velik razkorak med retoriko in vsebino, ki je potrebna za resničen napredek pri zmanjšanju emisij in varovanju najbolj ogroženih – med katere spada tudi njegova država.

Nič konkretnega ni bilo dogovorjenega niti na zasedanju skupine G20, kjer naj bi bili razpravljali o finaciranju zmanjševanja emisij in prilagajanju na podnebne spremembe v državah v razvoju. Čeprav so se sodelujoči dogovorili o ukinitvi subvencij za fosilna goriva v prihodnosti, je financiranje podnebnega ukrepanja ostalo brez potrebne pozornosti. Razprava o konkretnih idejah za zagotavljanje potrebne in predvidljive finančne pomoči je bila znova prestavljena v prihodnost.

Do Kopenhagna nas loči le še 70 dni in upravičeno se sprašujemo, do kdaj lahko svetovni voditelji še prestavljajo odločitev o tem ključnem vprašanju. Čas, ki nam ostaja, mora biti porabljen za iskanje dogovora o ključnih elementih podnebnega dogovora. Pogajalci v Bangkoku naj se seznanijo z zamujenimi priložnostmi in spoznajo, da tudi najboljša retorika sama po sebi ne bo zgradila niti ene vetrne turbine, obvarovala niti enega kosa tropskega gozda, niti ne bo pomagala niti eni vasi pri spopadanju s posledicami podnebnih sprememb.

Pogajalci se v Bangkoku vračajo k okoli 200 stranem nepreglednega pogajalskega besedila. Če iz njega ne uspejo izluščiti elementov podnebnega dogovora, ki bo preprečil najhujše posledice podnebnih sprememb in zagotovil trajnostni razvoj držav v razvoju, to besedilo prav lahko postane »najdaljše samomorilsko pismo v zgodovini«, kot se je izrazil predsednik Evropske komisije Barroso.

Ni komentarjev:

Objavite komentar