torek, 29. september 2009

Današnji dobitniki tradicionalne nagrade Fossil of the Day*

Bangkok, 29. september 2009 – CAN International je ob zaključku drugega pogajalskega dne podelil nagrade Fossil of the Day naslednjim državam, ki so ovirale napredek pogajanj v zadnjih dneh:

Prvo mesto: Alžirija
Alžirija je na pogajanjih o prilagajanju na podnebne spremembe predlagala, da bi morali biti ukrepi zmanjševanja negativnih posledic ukrepov in politik za zmanjšanje emisij razvitih držav na države v razvoju (beri manjše prodaje nafte) naslovljeni v okviru prilagajanja na podnebne spremembe. Alžirija je bila nagrajena zaradi grobega nezastopanja interesov Afriške skupine. Afriške države so ranljive na podnebne spremembe in ne na zmanjševanje prihodkov od prodaje nafte. Cinično, Alžirija, cinično!

Drugo mesto: Kuvajt in Saudska Arabija
Obe državi sta si na današnjih neformalnih pogajanjih prizadevali, da bi še bolj razvodeneli pravila za projekte mehanizma čistega razvoja (CDM) s tem, ko sta predlagali, da bi seznam sprejemljivih CDM projektov vseboval tudi 'čista fosilna goriva' brez nadalnje razlage, kaj bi to sploh vključevalo. 'Čista fosilna goriva' so pandorina skrinjica, vključno z vrsto tehnologij, ki dopuščajo premog, plin in proizvodnjo nafte v projektih CDM. Te niso dodatne in trajnostne – ključni pogoj za vse CDM projekte.

Tretje mesto: Združene države Amerike
Na včerajšnjih pogajanjih o blaženju podnebnih sprememb so ZDA, s podporo nekaterih držav, vključno z EU, Costa Rico in Kolumbijo, predlagale ustanovitev posebne podskupine, ki bi se ukvarjala s skupnimi elementi blaženja podnebnih sprememb v industrializiranih državah in v državah v razvoju v okviru Balijskega akcijskega načrta. Ker ustanovitev take podskupine ni bila uspešna, so ZDA zagrozile, da bodo zahtevale, da se vsa pogajanja nadaljujejo v eni, popolni skupini, kar bi onemogočilo napredovanje pogajanj v manjših skupinah. Fosila so si ZDA zaslužile zaradi postavljanja zahtev v zvezi s procesom, medtem ko morajo prav ZDA še doprinesti k gradnji konstruktivnega procesa s predstavitvijo svojih ciljev zmanjšanja emisij in višine finančne podpore, ki so jo pripravljene zagotoviti za podnebno ukrepanje v državah v razvoju.


* Nagrade 'Fossil of the Day' podeljuje Climate Action Network (CAN), koalicija več kot 450 nevladnih organizacij, ki delujejo na področju podnebnih sprememb. Nagrade se podeljujejo ob zaključku pogajalskega dne in sicer trem državam, ki so se ta dan ali v zadnjih dneh najslabše izkazale v pogajanjih. Prva nagrada Fossil of the Day je bila podeljena na podnebnih pogajanjih leta 1999 v Bonnu, Nemčija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar