sreda, 8. april 2009

Prvih 131 evrov za sklad za prilagajanje

Bonn, 8. april 2009 – Danes zvečer so se prva letošnja podnebna pogajanja zaključila. Ob tej priložnosti sem vam želela napisati nekaj spodbudnega in ker rezultati pogajanj to prav gotovo niso, vam poročam o prvem sploh prispevku v sklad za prilagajanje.

V času pogajanj so na neki srednji šoli v Euskirchenu za učence organizirali predstavitev o podnebnih spremembah. Predstavitev je na učence naredila velik vtis. Zaskrbljeni zaradi katastrofalne prihodnosti, ki jih čaka, če v Kopenhagnu ne bo sprejet učinkovit podnebni dogovor, so se odločili zbrati denar, ki so ga imeli s sabo in ga namenili v sklad za prilagajanje. Zbrali so 131 evrov, ki so jih nevladne organizacije v soboto na pogajanjih na temo prilagajanja na podnebne spremembe javno donirale v sklad za prilagajanje.

Kasneje smo izvedeli, da je bil to prvi sploh prispevek v ta sklad. Naj povem še, da je sklad namenjen zbiranju sredstev za pomoč državam v razvoju, še posebej najbolj ranljivim in najbolj revnim, za prilagajanje na posledice podnebnih sprememb, za države torej, ki trpijo posledice problema, ki ga same niso soustvarjale.

No, želela sem napisati nekaj pozitivnega, pa mi ni ravno uspelo…Več o rezultatih pogajanj na http://www.focus.si/index.php?node=26&id=644.

Ni komentarjev:

Objavite komentar