četrtek, 2. april 2009

Nerazvite države predstavile svoje zahteve

Bonn, 2. april 2009 – Danes popoldne v razpravi o ciljih zmanjšanja emisij razvitih držav v naslednjem ciljnem obdobju Kjotskega protokola je Mikronezija v imenu 'malih otoških držav' in številnih južnoameriških in afriških držav predlagala, da bi morale razvite države kot skupina, ne glede na to ali so pogodbenice Kjotskega protokola ali ne, emisije zmanjšati za vsaj 45 % do leta 2020, glede na leto 1990 ter vsaj 95 % do leta 2050.

Aplavz! Veseli me, da se vsaj nekatere države odzivajo na ugotovitve znanstvenikov in na mizo postavljajo ambiciozne cilje. Nevladne organizacije tukaj v Bonnu pozivamo vse države, da pogajanja o skupnem cilju zmanjšanja emisij za razvite države zaključijo, v skladu z dogovorjenim načrtom dela, že na tem zasedanju in sicer na način, ki bo odražal znanstvene ugotovitve in ko bo omejil dvig temperature čim nižje pod 2 °C.

Predlog Mikronezije osvetljuje dvoličnost tistih, ki zagovarjajo stališče, da bi prehitro ukrepanje proti podnebnim spremembam državam v razvoju poslabšalo možnosti za preboj iz revščine. S tem argumentom se številne zelo revne države očitno ne strinjajo.

1 komentar: